-
AuteurBerichten
-
21 januari 2021 om 08:19 ReactieAnne VeugenPatiënt wil liever geen insuline gaan spuiten. Gezien recent infarct lijkt een SGLT-2 ook een goede optie. Mag deze al in de 1e lijn worden voorgeschreven? En wat voor specifieke controles doe je dan? Uiteraard controle van nierfunctie en evt. bijwerkingen, mis ik dan nog iets? Ik heb wel patiënten die dit gebruiken vanuit de 2e lijn en daarbij ook wel eens de dosering verhoogd in overleg met de internist.
Patientgegevens
Geslacht man Leeftijd 68 Diabetes type 1 of 2 2 Diabetesduur 2 jaar BMI 29 Kreatinine 77 eGFR/CKD-EPI 89 HbA1c 62 Orale bloedglucose-verlagende medicatie metformine 1000 mg. 2x dgs 1, gliclazide 30 mg. 1x dgs 4 Overige medicatie perindopril 4 mg, simvastatine 40 mg., brilique 90 mg, ASA 80 mg, omeprazol 20 mg, diclofenac 50 mg 1xdgs Overige informatie 12-'20: ACS NSTEMI vw. PCI Insuline soort N NO V NM VA NA VS, Dagcurven: 9,2 8,7 O M A S Insulinedosering: Mijn vraag:
Patiënt wil liever geen insuline gaan spuiten. Gezien recent infarct lijkt een SGLT-2 ook een goede optie. Mag deze al in de 1e lijn worden voorgeschreven? En wat voor specifieke controles doe je dan? Uiteraard controle van nierfunctie en evt. bijwerkingen, mis ik dan nog iets?
Ik heb wel patiënten die dit gebruiken vanuit de 2e lijn en daarbij ook wel eens de dosering verhoogd in overleg met de internist.22 januari 2021 om 10:50 ReactieBeste Anne In de huidige NHG standaard staan de SGLT2 remmers nog een beetje in de schaduw. Toen de NHG standaard geschreven werd waaren er nog onvoldoende gegevens om deze middelen een vaste plaats in de standaard te geven. Inmiddels is wel meer duidelijk en bij een volgende update zullen deze middelen wel een plek krijgen in de standaard. De SGLT2 remmers doen het goed bij mensen welke reeds een CV-event hebben gehad en bij hartfalen. Contra indicatie is een slechte nierfunctie, recidiverende uwi en een KH arm dieet, Dus ik denk dat deze patient een goede kandidaat is voor een SGLT2 remmer. Controleer dan in ieder geval de nierfunctie een maand na start en daarna jaarlijks (bij de DM controle) Geef voorlichting dat hij bij klachten van UWI of infecties van urogenitaal gebied meteen contact opneemt. NB er staat een goed overzicht in het FK :https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/sglt2_remmersBeste Anne
In de huidige NHG standaard staan de SGLT2 remmers nog een beetje in de schaduw. Toen de NHG standaard geschreven werd waaren er nog onvoldoende gegevens om deze middelen een vaste plaats in de standaard te geven.
Inmiddels is wel meer duidelijk en bij een volgende update zullen deze middelen wel een plek krijgen in de standaard.
De SGLT2 remmers doen het goed bij mensen welke reeds een CV-event hebben gehad en bij hartfalen. Contra indicatie is een slechte nierfunctie, recidiverende uwi en een KH arm dieet,
Dus ik denk dat deze patient een goede kandidaat is voor een SGLT2 remmer. Controleer dan in ieder geval de nierfunctie een maand na start en daarna jaarlijks (bij de DM controle) Geef voorlichting dat hij bij klachten van UWI of infecties van urogenitaal gebied meteen contact opneemt.
NB er staat een goed overzicht in het FK :https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/sglt2_remmers
-
AuteurBerichten
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)