Categorie: Diabetes en CVRM
-
AuteurBerichten
-
4 november 2020 om 16:09 ReactieMarina
Kan het LDL verhoogd zijn na een vette maaltijd de avond tevoren, of heeft dat alleen invloed op de triglyceriden. Hoe lang duurt het voordat voedingsgewoonten terug zijn te zien in LDL waardes?
MVG
5 november 2020 om 09:29 ReactieHenk BiloDit zijn eigenlijk een hoop vragen in één. Bij het eten van met name een vetrijke maaltijd zullen met name de triglyceriden stijgen. In tegenstelling de reactie van het lichaam op koolhydraten die normaal gesproken alleen voorbijgaande verhogingen (als glucose) vertonen na een maaltijd, vertonen circulerende triglyceriden een uitgesproken verhoging binnen een uur na inname van de maaltijd en kunnen deze gedurende 5-8 uur na consumptie van een typische vetbevattende maaltijd verhoogd blijven (we spreken dan over 30-60 g vet). Aangezien de meeste mensen vetbevattende maaltijden consumeren met regelmatige tussenpozen van 4-5 uur, evenals vetbevattende snacks, is het duidelijk dat de gebruikelijke toestand van het triglyceridenmetabolisme voor de meeste mensen postprandiaal is.
Hoe groot deze verschuivingen in triglyceridenconcentraties en hoe lang die verschuivingen zichtbaar zijn, en hoe sterk de veranderingen in bijvoorbeeld (apo-)lipoproteinen, cholesterol, en de deeltjes waarvan cholesterol een onderdeel zijn (HDL, IDL, LDL en VLDL) is van veel variabele factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de samenstelling en grootte van een maaltijd, een aantal genetische eigenschappen, het beweegpatroon zowel chronisch als na de maaltijd, de mate van overgewicht, het al dan niet aanwezig zijn van diabetes en de mate van ontregeling van de diabetes, en het al dan niet hebben van chronische stress. Tel daar dan nog bij op, dat je ook te maken kunt krijgen met veranderingen in de vetbolletjes zoals LDL-cholesterol partikels, waarbij zowel de grootte, de aantallen en de mate van oxidatie kunnen variëren, en dan zal het duidelijk zijn dat er helaas géén eenduidige antwoord mogelijk is.
Overeind blijft staan, dat met name de triglyceridenspiegels stijgen na een maaltijd. Invloed direct postprandiaal op de HDL- en LDL- concentraties lijkt bij de meeste mensen heel beperkt, zo er al bij hen iets waar te nemen is in de concentraties direct na een maaltijd.Daar komt nog bij, dat toch nog in veel gevallen gebruik wordt gemaakt van de Friedewald formule om te komen tot het vaststellen van de LDL-concentratie. Dan zal blijken dat bij een gelijk blijven van HDL en totaal cholesterol de LDL concentratie lager lijkt te zijn. Of dat overigens ook echt zo is, is maar zeer de vraag.
Wat betreft de invloed van voedingsveranderingen op het vetspectrum: hierover bestaat geen eenduidigheid, maar het kost vrijwel zeker weken tot maanden totdat er een nieuw evenwicht is bereikt, waarbij veel deskundigen ervan uit gaan, dat er bijvoorbeeld bij een streng dieet uiteindelijk hooguit een 10% lager cholesterol zal worden gevonden. Uitzonderingen hierop zijn de effecten van streng vasten dan wel niet eten, of het bestaan van een acute of chronische ernstige en slopende ziekte. Dan zie je nog wel eens heel snel verschuivingen, die als getal gunstig kunnen overkomen, maar meestal bij de volger van zulk een streng vasten of niet eten dieet niet zijn geassocieerd met een langer of gelukkig leven.
-
AuteurBerichten