Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
12 december 2002 om 16:45 ReactieDISCOURSE
Voorzichtig alcoholgebruik blijkt een remmende invloed te hebben op het ontstaan van type 2 diabetes. Maar mensen die teveel drinken en daardoor te dik worden, hebben juist een grotere kans om diabetes te ontwikkelen. Dat schrijven de Amersfoortse internisten Albert van de Wiel en Marleen Kars in het kwartaalblad ‘DiabeteSpecialist’, dat 12 december 2002 verschenen is.
Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat mensen die 30-50 gram alcohol per dag drinken (drie tot vijf glazen), duidelijk minder risico lopen diabetes te krijgen dan geheelonthouders. Dagelijks drinken biedt ook een lager risico dan af en toe drinken, de aard van de alcoholische drank lijkt niet van belang. Chronisch matig alcoholgebruik vergroot de gevoeligheid voor insuline, waardoor de glucose uit het bloed makkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Ook voor mensen met diabetes is het gunstig om alcohol te gebruiken, omdat het sterfterisico hierdoor wordt verlaagd. Verondersteld wordt dat veranderingen in de vetstofwisseling, de bloeddruk en de insulinegevoeligheid hierbij een rol spelen. Het gunstige high-density lipoprotein (HDL) cholesterol stijgt onder invloed van alcohol, terwijl het ongunstige low-density lipoprotein (LDL) cholesterol juist daalt.
Hoeveel is gezond?
Volgens een publicatie in het British Medical Journal is een ideaal alcoholgebruik voor vrouwen als volgt: één glas per dag onder de 44 jaar, twee glazen tot 74 jaar en drie glazen op oudere leeftijd. Voor mannen geldt: één glas onder de 34 jaar, twee glazen tot 44 jaar, drie glazen tot 54 jaar en vier glazen tot op hogere leeftijd.Is het raadzaam dat mensen die nooit hebben gedronken, er op hun oude dag mee beginnen “om hun gezondheid te bevorderen”? Internist Albert van de Wiel is van mening dat iemand nooit geforceerd moet gaan drinken: “Wie op latere leeftijd ineens besluit alcohol te gebruiken, heeft een grotere kans op ongevallen of andere problemen. De kleinere kans op hart- en vaatziekten wordt hiermee ruimschoots te niet gedaan.”
Voedingsvoorlichting
“Structurele voedingsvoorlichting door een diëtist is voor mensen met diabetes essentieel om hen in staat te stellen hun voedingspatroon te optimaliseren”, zegt diëtist Eglantine Otter-Barents in dezelfde uitgave van ‘DiabeteSpecialist’. Op haar spreekuur komt zij het regelmatig tegen, de mensen die een ‘sociaal gewenst’ antwoord geven, als Eglantine vragen stelt over het gebruik van alcohol: “Wie niet drinkt, geeft wél een eerlijk antwoord, maar de notoire drinkers draaien er met een grote boog omheen. Als iemand niets wil vertellen, kan ik ook moeilijk helpen om iets te corrigeren. Ik kan wel in algemene termen iets vertellen over de voor- en nadelen van alcohol. De mensen hebben recht op ongecensureerde informatie.”Volgens Eglantine Otter kan juiste voeding – inclusief een glaasje – bijdragen aan een goede diabetesbehandeling en het voorkómen van diabetescomplicaties.
literatuur
De informatie van het bovenstaande is ontleend aan ‘DiabeteSpecialist’ dat 12 december 2002 verschenen is. De uitgave van december heeft als thema ‘Diabetes en alcohol’. ‘DiabeteSpecialist’ verschijnt viermaal per jaar en is geregistreerd onder nummer ISSN 1570-0313. -
AuteurBerichten