-
AuteurBerichten
-
18 september 2020 om 09:35 ReactieEsmeraldaIn de praktijk hebben wij een patiënte met een verstandelijke beperking. Zij woont zelfstandig met haar verstandelijk beperkte echtgenoot; ontvangen geen hulp van instanties. Deze mw gebruikt al januvia (naast metformine en gliclazide maximaal). Suikers blijven te hoog, ook door onvolwaardig en onevenwichtig eetpatroon. Verschillende interventies zijn al de revue gepasseerd maar brachten hier geen verbetering in. We willen deze mw liever niet op insuline zetten ivm cognitie. Is de combinatie DPP4 remmer en SGLT2 aan te raden en wordt dit vergoed?
In de praktijk hebben wij een patiënte met een verstandelijke beperking. Zij woont zelfstandig met haar verstandelijk beperkte echtgenoot; ontvangen geen hulp van instanties. Deze mw gebruikt al januvia (naast metformine en gliclazide maximaal). Suikers blijven te hoog, ook door onvolwaardig en onevenwichtig eetpatroon. Verschillende interventies zijn al de revue gepasseerd maar brachten hier geen verbetering in. We willen deze mw liever niet op insuline zetten ivm cognitie. Is de combinatie DPP4 remmer en SGLT2 aan te raden en wordt dit vergoed?
22 september 2020 om 06:47 ReactieHenk BiloDit is best een probleem. Wat mij betreft is het verhaal overigens te incompleet om een volledig sluitend advies te geven. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe oud deze patiënte is, en ik weet niet wat u bedoelt met "Suikers blijven te hoog". Met metformine, gliclazide, en sitagliptine heeft deze vrouw al drie orale medicamenten, maar die bijten elkaar niet als het om het werkingsmechanisme gaat. Zowel acarbose als een SGLT2 remmer hebben weer andere werkingsmechanismen, dus zullen in principe een additief effect hebben als ze gecombineerd worden met de medicamenten, die deze patiënte al inneemt. Als het om de vergoeding gaat, wordt bij patiënten die al met metformine en een SU-derivaat worden behandeld een SGLT2 remmer (alleen canagliflozine, dapagliflozine en empagliflozine) vergoed (VWS, 2020), zie ook: https://www.medicijngebruik.nl/nieuwe-geneesmiddelen/medicijngroep/2435#:~:text=Kosten%20en%20vergoeding&text=SGLT2%2Dremmers%20kosten%20ongeveer%20%E2%82%AC%20580%20tot%20%E2%82%AC%20590%20per%20jaar. Over de combinatie met een DPP-IV remmer wordt niets benoemd. Eigenlijk is het zo, dat je bij de wetenschap van onvoldoende compliance van iemand moet uitgaan van: "als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan", en is een extra orale behandeling een optie. Houd dan wel de mogelijke bijwerkingen goed in de gaten.Dit is best een probleem. Wat mij betreft is het verhaal overigens te incompleet om een volledig sluitend advies te geven. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe oud deze patiënte is, en ik weet niet wat u bedoelt met “Suikers blijven te hoog”.
Met metformine, gliclazide, en sitagliptine heeft deze vrouw al drie orale medicamenten, maar die bijten elkaar niet als het om het werkingsmechanisme gaat. Zowel acarbose als een SGLT2 remmer hebben weer andere werkingsmechanismen, dus zullen in principe een additief effect hebben als ze gecombineerd worden met de medicamenten, die deze patiënte al inneemt.
Als het om de vergoeding gaat, wordt bij patiënten die al met metformine en een SU-derivaat worden behandeld een SGLT2 remmer (alleen canagliflozine, dapagliflozine en empagliflozine) vergoed (VWS, 2020), zie ook: https://www.medicijngebruik.nl/nieuwe-geneesmiddelen/medicijngroep/2435#:~:text=Kosten%20en%20vergoeding&text=SGLT2%2Dremmers%20kosten%20ongeveer%20%E2%82%AC%20580%20tot%20%E2%82%AC%20590%20per%20jaar. Over de combinatie met een DPP-IV remmer wordt niets benoemd.
Eigenlijk is het zo, dat je bij de wetenschap van onvoldoende compliance van iemand moet uitgaan van: “als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”, en is een extra orale behandeling een optie. Houd dan wel de mogelijke bijwerkingen goed in de gaten.
-
AuteurBerichten
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)