zaterdag,
24 maart 2018
 
 
 
LAATSTE nieuws
 
 
HBA1C calculator
 
 
Oude waarde:
%
Nieuwe waarde:
mmol/mol
 
 
 
 
 
 
 
 
Onrust over gliclazide onterecht
Datum: 18.07.2016
De afgelopen week bereiken ons veel vragen rondom gliclazide. Vandaar in het kort toch even onze reactie op de bron van het nieuws; een recent artikel in het tijdschrift de BMJ [klik hier voor artikel]. De keuze voor gliclazide in de NHG-Standaard zou op losse schroeven komen te staan volgens de auteurs van dit artikel omdat gliclazide evenveel hypo’s zou geven als de andere SU-derivaten (tolbutamide en glimepiride).

Het NHG heeft nu een eerste reactie gegeven: ‘In afwachting van de herziene standaard blijft het stappenplan ongewijzigd.’ [klik hier voor volledige reactie NHG]

Daar sluiten wij als Langerhans volledig bij aan.

Volgens ons is gliclazide binnen de SU’s nog steeds de beste keus. De voordelen van gliclazide boven de andere SU’s nog los van hypo’s is:
-Gliclazide is bij nierfunctiestoornissen door te gebruiken
-De cardiovasculaire veiligheid is van gliclazide het beste

De studie uit de BMJ waarover wij u nu berichten laat zien dat het krijgen van een hypo op SU’s heel erg klein is, namelijk 0,0135 per jaar (dus 1,35 hypo per 100 patiëntjaar). Dit betekent wat ons betreft vooral een bevestiging dat in de dagelijkse zorg een hypo bij SU-derivaten zelden voorkomt. Er is geen onderscheid gemaakt in milde en ernstige hypo’s. Ernstige hypo’s bijken uit voorgaand onderzoek juist ook weinig voor te komen bij gliclazide. Wat betreft de (methodologische) kwaliteit van deze studie, daar valt nog een hoop over te zeggen. Zonder daar verder nu tot in detail op in te gaan versterkt dat vooral de conclusie van het NHG.

Kortom, geen enkele reden tot zorg. Deze studie in de BMJ en zoals gepresenteerd in het nieuws verandert op dit moment niets aan het beleid zoals beschreven in de NHG-Standaard. De voorkeurspositie blijft voor gliclazide bestaan en we sluiten ons daarbij graag aan bij het NHG zelf.

Wat deze studie vooral toevoegt is dat hypo’s bij SU-derivaten zeer weinig voorkomen.

Discussie over dit onderwerp is te volgen en te voeren via het forum via deze link.